Cos actiu, saludable i dinàmic en un entorn privilegiat
El projecte de dinamització turística Cerdanya Senderisme de Salut pretén convidar a les persones que es trobin a La Cerdanya aquest estiu a fer activitats de senderisme per tal de conèixer el territori i els valors de la comarca, amb el component afegit de la salut. La Cerdanya és un espai natural singular, amb una llarga tradició en estades de salut que es remunta a finals de la Primera Guerra Mundial, amb el climatisme, el termalisme i l’antecedent de les plantes medicinals, amb la farmàcia més antiga d’Europa que es conserva al Museu de Llívia. I entre dos espais naturals singulars: el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Parc Natural Regional dels Pirineus catalans.
Cerdanya Senderisme de Salut és una proposta gentil i amable que convida a les persones a activar-se i moure’s:
– Prenent consciència del benefici de l’activitat física per a la salut.
– Descobrint el nostre patrimoni natural, cultural i humà.
– Descobrint-se a sí mateixos, aprenent hàbits saludables.
– Interactuant amb altres persones, alliberant-se de les seves tensions.
– Compartint experiències amb la gent del territori i altres visitants.
Per aquest estiu, els residents a La Cerdanya, els qui hi tinguin la segona residència i els estiuejants que visitin o facin estada a la comarca, podran gaudir d’uns xecs regal per a dues persones, lliurats pels comerciants, restauradors i hotelers implicats en el projecte. Aquests els donaran opció a participar de manera gratuïta a les activitats del programa, que es desenvoluparan durant els mesos de juliol i agost del 2015 segons el calendari publicat a l’espai web www.cerdanyasenderismedesalut.cat. Les persones que utilitzin el xec i participin en les activitats gaudiran de descomptes en els següents serveis de professionals de la salut, l’activitat física i el benestar que col·laboren en la campanya: fisioteràpia, reflexologia podal, Reiki, dietètica, podologia, reeducació postural, marxa nòrdica, termalisme i bellesa.
El programa d’activitats
Les activitats han estat dissenyades i van encaminades a aconseguir que els seus protagonistes s’emportin un valor, un coneixement, una reflexió, una idea, un concepte, una experiència o una vivència que en el seu dia a dia els ajudi a transformar hàbits de vida cap al camí del benestar i la salut. Cadascuna de les diferents sortides aportarà un missatge concret segons allò que ens ofereix cada indret visitat. Així doncs, podrem conèixer el valor espiritual dels arbres, el poder guaridor de l’aigua, la calma i la pau del paisatge, les emocions de les pedres, l'adaptació a l'altitud, la força de la terra, la cosmovisió del catarisme… I aprendre senderisme conscient i marxa nòrdica, tot millorant la tècnica de caminar i la postura, sentint i gaudint de tot un seguit de sensacions com la lluna plena, la pròpia respiració, la percepció sensitiva de l’entorn… Podrem visitar productors locals, el jardí de les plantes remeieres del nostre Pirineu, integrant i harmonitzant l’entorn amb un mateix…
El programa transcorre per indrets singulars i significatius de la nostra geografia per conèixer el territori i deixar-se impregnar per aquestes i altres percepcions. Indrets com el Moixeró, el Prat de Cadí, la Vall de la Llosa, els estanys de la Pera, Bell-lloc, el puig del Ginebró, els estanys del Carlit, el Camí de Sant Jaume a Cerdanya, l'estany de Malniu, la Batllia, el Camí de l'Aigua, Rocaviva… Històries i llegendes del Camí de Picasso, del Camí dels Bons Homes, de Perseguits i Salvats i indrets singulars del Parc Natural del Cadí-Moixeró i del Parc Natural Regional dels Pirineus catalans. Cal destacar que totes les activitats del programa estan cardioprotegides, ja que els guies compten amb un desfibril·lador dins el seu equip d’assistència sanitària immediata. D’aquesta manera, es promouen les activitats cardiosaludables i alhora cardioprotegides.
Durant l’estiu, diversos col·laboradors especialistes integrats al programa oferiran un cicle de conferències per millorar els hàbits de salut de la població. Al mateix temps, els professionals de la salut oferiran els seus serveis de descompte a les persones que hagin participat en les activitats. Això inclou les experiències i serveis de salut de reflexologia podal, Reiki, fisioteràpia, podologia, dietètica i nutrició, reeducació postural i marxa nòrdica. Una de les activitats estrella, gentilesa de La Molina, serà la pujada en telecabina a la Tosa per practicar marxa nòrdica d’altura.
Projecte transversal i de territori
El projecte compta amb el suport del Consell Comarcal de la Cerdanya, diversos ajuntaments i agrupacions comarcals de l’hostaleria, la restauració i el comerç, així com la col·laboració de diversos allotjaments, restauradors i comerços de La Cerdanya. És promogut per les associacions Guies del Pirineu i Nordic Walking Pirineus i compta amb el suport de la Volta Cerdanya Ultrafons i La Molina F.G.C.
La iniciativa es va presentar el divendres 13 de març a l'Espai Provença dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Barcelona, en el marc de la presentació de la quarta Volta Cerdanya Ultrafons 2015. A més, va ser presentat dins del II Simposi de Salut de l’Arc Mediterrani, organitzat per la Càtedra de Salut de la Universitat de Girona el dia 5 de juny, sota la comunicació científica “Cerdanya Senderisme de Salut: l’entorn com actiu de salut”. Entre altres punts, el programa “potencia els actius del singular entorn de la comarca com actius de salut, treballa diferents aspectes i promou la salut mitjançant l’activitat física. És un programa transversal, de territori, sostenible econòmica, social i ambientalment, basat en el turisme experiencial i que integra a la població local, els visitants i els que hi tenen la segona residència.” Finalment, serà presentat a la XLVII Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, el dia 20 d’agost, dins del curs de Ciències de la Natura, Medi Natural i Salut.
El lloc web www.cerdanyasenderismedesalut.cat pretén ser una important eina de promoció i divulgació d’aquest programa, que aglutini els diferents recursos que hi ha a la comarca i tota l’activitat que s’hi generi. En aquest espai hi trobareu una presentació dels promotors de la iniciativa, la tradició d’estades de salut a la Cerdanya, els establiments on es poden aconseguir els xecs regal, els recursos saludables dels nostres municipis, les activitats, el calendari de sortides, articles i entrevistes, TV i vídeo, notícies, àlbums de les sortides i els formularis d’inscripció.
Jordi Pau Caballero
Tècnic esportiu promotor de la salut a través de l’activitat física.
Guia acompanyant de muntanya – Nordic Walking national coach INWA.
Director tècnic del programa Cerdanya Senderisme de Salut.
Jordi Pau Caballero i Oller, nascut a Londres, berguedà d’adopció i resident a la Cerdanya, és director tècnic de Guies del Pirineu, president de l’Associació esportiva Nordic Walking Pirineus, i secretari de Nordic Walking Catalunya INWA-Spain. Ha anat fent una evolució personal i professional des de l’educació ambiental i l’educació del lleure, fins a l’educació per a la salut a través de l’activitat física.
Posseeix una dilatada i àmplia experiència en el món de l’excursionisme (10 anys de monitor de jovent), de l’esport i de la salut. És guia de muntanya, tècnic esportiu de muntanya mitjana, Nordic Walking national coach INWA (format a Itàlia amb la finlandesa Tiina Arrankoski), monitor esportiu de la modalitat d’esquí alpí, director tècnic esportiu, professor de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya, professor col·laborador de l’INEFC-Barcelona, professor habilitat de l‘Escola Catalana de l’Esport, i col·laborador en diversos mitjans de comunicació comarcals. L’any 2002, amb Guies del Pirineu, va ser guardonat amb el Premi Turisme en la IX Edició dels Premis Berguedà Empresarial.
Inscrit en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (REP) amb el número 000861, Consell Català de l’Esport, i Carte Professionnelle d’Educateur Sportif 03811ED0344, Ministère des Sports et de la Jeunese, Republique Française.