Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Les claus de les esglésies de Cerdanya: descobrint el valuós patrimoni arquitectònic de la comarca

Cerdanya
esglesies
No descobrim res a ningú quan diem que la Cerdanya és una comarca amb un gran patrimoni natural, paisatgístic, gastronòmic i cultural, entre altres. En aquest últim aspecte, un dels grans actius amb els quals compta, són les esglésies que s'escampen des de l'Alta Cerdanya fins a la frontera amb l'Alt Urgell. És per això que, des de finals del 2018, el Consell Comarcal treballa braç a braç amb el Bisbat d'Urgell perquè puguem conèixer els principals temples cerdans, de la mà d'una guia especialitzada en el patrimoni pirinenc que ens transmetrà informació i estima a parts iguals per aquest valuós patrimoni. D'aquesta manera ens proposen tres recorreguts. Coneguem-los millor!

Ruta de la Solana

Els dies 5, 9, 16 i 26 d’agost.

Com el seu nom bé indica, aquesta ruta ens portarà a conèixer algunes de les esglésies més importants de la meitat nord de la Cerdanya.

L’itinerari s’inicia al poble d’All, on visitarem Santa Maria i descobrirem un temple del segle XII de planta trapezoidal i d’una sola nau amb tres trams. Un dels elements més destacats és la seva portalada, de tres arquivoltes i bellament decorada amb diversos motius escultòrics vegetals i humans.

Tot seguit, ens desplaçarem dins del mateix terme municipal fins al petit santuari de Santa Maria de Quadres, situat en un tranquil espai a tocar del riu Segre. La tercera parada serà a Bolvir, per visitar Santa Cecília, que més enllà del mateix edifici, ens obsequiarà amb unes grans vistes de la Tossa d’Alp des de la seva privilegiada ubicació.

Finalment, arribats a Talltorta, podrem conèixer un petit tresor desconegut de la comarca: Sant Climent de Talltorta i el seu espectacular conjunt mural. Sens dubte, la Capella Sixtina cerdana!

Ruta de l’obaga

Els dies 2, 9, 19 i 23 d’agost.

El segon recorregut que se’ns proposa transcorre per la meitat de migdia de la Cerdanya. La visita comença fort, a la coneguda com a catedral de la Cerdanya per les seves dimensions imponents: Santa Maria de Talló, a Bellver de Cerdanya, dóna la sortida a aquesta ruta.

Tot seguit enfilarem cap al petit llogaret de Pedra, on l’emplaçament de la següent església fa honor al nom del poble que l’acull. Emplaçada sobre una penya prominent, hi trobarem Sant Julià de Pedra, un dels temples més antics de la Cerdanya, i que al llarg de la seva vida ha patit diversos saquejos que, per contra, l’omplen d’històries.

Tot seguit arribem a Riu de Cerdanya, on l’església de Sant Joan Baptista ens rebrà amb els seus carreus sense treballar de color vermellós.

L’última parada la farem a Alp per visitar Sant Pere, un edifici actualment molt transformat, però que gràcies a l’explicació de la guia, podrem descobrir com una de les construccions religioses més ambicioses de la Cerdanya del segle XI.

Ruta de les portalades

Els dies 2, 12, 16 i 23 d’agost.

Gràcies a l’èxit de les dues rutes originals, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Bisbat d’Urgell n’han impulsat una de nova que se centra en una part molt específica de les esglésies: les seves portalades. Sense oblidar el conjunt arquitectònic, les portalades prenen el protagonisme i ens permeten contemplar la seva creativitat, la variada iconografia que les decora i tot el simbolisme que amaga.

Com en les altres dues rutes, també accedirem a l’interior dels temples, normalment tancats al públic. Si encertadament escollim aquest recorregut, visitarem Sant Esteve de Guils, Santa Eugènia de Saga, Sant Climent de Gréixer i acabarem a Sant Pere d’Olopte aquest recorregut pel bo i millor d’una petita part del valuosíssim patrimoni cultural de la nostra estimada comarca.

esglésies

Reserves: www.cerdanya.org/visitesesglesies

Si t’ha agradat llegir Les claus de les esglésies de Cerdanya: descobrint el valuós patrimoni arquitectònic de la comarca, també et pot interessar llegir Un estiu ple de novetats a les estacions d’esquí.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp