Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

El Parc dels Búnquers, memòria viva de la guerra

Cerdanya
685845b9c3ddbc2be07c911c92590f8c.jpg
Un búnquer o blockhaus és una fortificació, preferentment feta de ciment armat, que s’utilitzà en la Segona Guerra Mundial, sobretot en defensa antiaèria. A finals de la Segona Guerra Mundial (entre els anys 1944 i 1947) l’exèrcit espanyol, sota les ordres del general Franco, va construir una impressionant línia de defensa al llarg dels Pirineus, formada per 10.000 búnquers, que es coneix amb el nom de la línia “P” de defensa (línia Pirineus) i que va des del Cap de Creus fins al País Basc. L’objectiu d’aquesta construcció era de defensar-se d’una hipotètica invasió de les tropes aliades.

Però passats els primers anys d’aïllament internacional del règim franquista, la línia “P” va caure en l’oblit i ni tan sols va arribar a ser armada. Aquests 10.000 búnquers s’agrupen en els anomenats centres de resistència, dels quals a Catalunya n’hi ha 96, d’un total de 169 centres, al llarg de tot el Pirineu. Al Baridà s’hi troben 4 centres i, concretament a Martinet, s’hi troba el centre de resistència número 53, un dels més notables per la seva situació estratègica, protegint el pas de la Cerdanya.
 
El centre de resistència de Martinet està format per una cinquantena de búnquers, amb un elevat nivell de control visual i de tir sobre tota la vall.
 
“El recorregut exterior, per un itinerari senyalitzat, en el primer tram acompanyat per guies, permet visitar vuit búnquers de diferents tipus: punts de combat, punts d’artilleria… i endinsar-se fins i tot en un entramat de galeries subterrànies”
 
El Parc de Búnquers de Martinet i Montellà posa a l’abast de tothom algunes d’aquestes fortificacions de ciment armat, adequades i preparades, per ser visitades amb l’objectiu de recuperar la memòria d’una època a través d’un episodi fins ara pràcticament desconegut. A través d’un muntatge museogràfic, basat en diferents audiovisuals, el centre de visitants del Parc dels Búnquers recrea l’atmosfera que envoltava el món d’aquestes construccions. 
 
 
“Una impressionant línia de defensa al llarg dels Pirineus, formada per 10.000 búnquers, que es coneix amb el nom de la línia “P” de defensa (línia Pirineus) i que va des del Cap de Creus fins al País Basc”
 
El recorregut exterior, per un itinerari senyalitzat, en el primer tram acompanyat per guies, permet visitar vuit búnquers de diferents tipus: punts de combat, punts d’artilleria… i endinsar-se fins i tot en un entramat de galeries subterrànies connectades entre si, mentre que el següent tram es poden trobar un seguit de tres búnquers la visita dels quals és opcional.
 
“Al Baridà s’hi troben 4 centres i, concretament a Martinet, s’hi troba el centre de resistència número 53, un dels més notables per la seva situació estratègica, protegint el pas de la Cerdanya”
 
Aquest vestigi d’una època molt concreta de la nostra història es pot visitar durant els mesos de juliol, agost, i fins mitjans de setembre. El Parc del Bunquers obrirà de dimarts a dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 19h i els diumenges de juliol i setembre només estarà obert pel matí de 10 a 14h. Es recomana fer reserva prèvia.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp