Pànxing Pirineus

31, octubre del 2024

Search
Close this search box.

31, octubre del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

El Tren dels Llacs

Pirineus
89e2ee822428be654f508c6f5d49da1c.jpg
Espectaculars cingles de pedres calcàries, muntanyes rocoses a tocar de vegetació típicament mediterrània, fauna salvatge… i als peus de tot les aigües dels Llacs de Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni; un paisatge incomparable que es pot veure en una sola jornada i de manera pràctica i familiar a través del Tren dels Llacs. 

Resseguirem el Prepirineu i Pirineu amb l’aigua com a fil conductor. Seguirem el curs del Riu Noguera Pallaresa amb un tren format per locomotores dièsel i sis vagons d'època que recorreran gairebé 90km de via, una línia ferroviària que uneix Lleida amb La Pobla de Segur des de 1951. Entrarem a 41 túnels, passarem per 31 ponts i creuarem les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà per veure quatre dels llacs més bonics de la zona. 
 

Inici del recorregut 

Són les 10.15h, estem a la via 6 de l'Estació Lleida-Pirineus i el cap d'estació (vestit d'època) ens dóna la benvinguda al Tren dels Llacs. És un dels components del grup de teatre La Cremallera que amenitzaran el viatge fins arribar a la Pobla de Segur. Una vegada posem el peu dins el tren viatgem diverses dècades enrere: butaques de pell en els compartiments per grups, cendrers encastats a la paret, finestres antigues que es poden abaixar per deixar entrar l'aire fresc dels Pirineus…
 
 
Quan ja estem tots asseguts, el cap d'estació revisa que tothom estigui a punt i al repic de la campana crida “apreteu-vos el cinturó que marxem!”. Una vegada es posa en marxa la locomotora pels altaveus ens donen la benvinguda al Tren dels Llacs i sortim de Lleida deixant a un costat la majestuosa Seu Vella i a l'altre costat la llotja. Passem per conreus de petits pagesos locals, camps fruiters, masies… i mentre deixem enrere la capital del Segrià, el cap d'estació ens regala un mocador de paper a cadascú perquè el fem servir pel que vulguem “i també per si ploreu d'emoció en veure tot això”. Els altres integrants de la companyia teatral també passen pels diversos vagons i fan les delícies dels infants amb bombolles de sabó i altres petits entreteniments. Amb tot això hem passat pels municipis d'Alcoletge, Vilanova de la Barca, Térmens i Vallfogona de Balaguer i arribem a l'única parada on el tren s'atura, Balaguer. Fem una breu aturada a la capital de la Noguera perquè pugin aquells que volen iniciar el recorregut en la històrica ciutat comtal. 

 

El llac de Sant Llorenç de Montgai i de Camarasa

Després  de deixar Balaguer i passar per més camps ens endinsem a les serres de Mont-roig i Montsec, un indret ideal per a l'observació ornitològica. Contemplem per la finestra la immensitat de la vegetació i, de sobte, entre les muntanyes apareix el primer dels llacs, el de Sant Llorenç de Montgai. Cares bocabadades i un “ooohhh” generalitzat en veure la bellesa del paisatge: un llac allargat entre el verd dels arbres i alguna zona rocosa del Montsec, un llac amb algun tram de vegetació que sobresurt al bell mig i que li dóna un caire més idíl·lic al moment. Sant Llorenç de Montgai és Reserva Natural de Fauna Salvatge i les seves aigües s'utilitzen pel regadiu i per generar electricitat. Finalment diem adéu al primer llac amagant-se entre les muntanyes i endinsant-nos en el primer dels 41 túnels que creuarem al llarg del trajecte. 
 
 
Seguim endavant, deixem Vilanova de la Sal i abans d'arribar a Santa Linya ja observem el Llac de Camarasa, un embassament de 20km que entronca l'aiguabarreig de la Noguera Pallaresa amb el riu Segre. Hem d'estar molt atents ja que, entre els túnels i els clars dels arbres podem observar un insòlit paisatge de roca i aigua a més de petites llengües de terra que entren dins el llac per dibuixar una bonica silueta. Amb sort, si el cel ens acompanya, també podrem veure els núvols i les muntanyes reflectides al llac de Camarasa convertit en un mirall improvisat. 
 
 

El llac de Terradets i de Sant Antoni

Arribem a Àger, que compta amb el centre d'observació de l'univers i és l'inici de diverses rutes de senderisme. Entre túnels i penya-segats trobem l'embassament de Terradets o de Cellers. Les seves aigües tranquil·les, gairebé sempre al mateix nivell, i l'autèntic bosc de ribera que les encercla formen un paisatge natural de gran bellesa que transmet a l'observador la seva pau i tranquil·litat. Una sensació contradictòria a temps ençà, quan aquesta era una terra cristiana i de frontera o, més enllà encara, quan hi habitaren els dinosaures. De l'època juràssica es conserven diverses restes, algunes de les quals es poden observar a la Ruta dels Dinosaures. 
 
 
Seguim el riu Noguera Pallaresa, en alguns trams amb més força que altres, sentim l'olor d'algun estable i tot seguit observem el campanar de l'església de la Mare de Déu de Valldeflors que ens dóna la benvinguda a Tremp. La capital del Pallars Jussà, el terme municipal amb més extensió de Catalunya, ens endinsa a la comarca on trobarem el poble de Talarn, imponent dalt una zona rocosa. També passarem prop de Salàs de Pallars on, si decidim fer-hi una petita excursió una vegada arribem a la Pobla de Segur, podrem visitar botigues-museu que rememoren l'antic mercat del municipi.
 
A partir d'aquí veurem l'últim embassament, el Llac de Sant Antoni, considerat la superfície d'aigua dolça més gran de Catalunya. La seva extensió i les muntanyes rocoses, que semblen voler creuar d'un costat a l'altre, fan que tinguem la sensació de veure diversos llacs. Amb la Serra de Boumort al fons, on a la tardor es pot gaudir de la brama dels cérvols, el Llac de Sant Antoni es presenta com l'escenari ideal per a practicar activitats aquàtiques gràcies a les seves 972ha. No obstant, també permet refugiar-se en alguna de les seves cales i platges només accessibles per aquells que disposin d'una embarcació.
 
 
El Llac de Sant Antoni desapareix de la nostra vista quan el tren comença a reduir la seva velocitat per entrar a La Pobla de Segur. Aquí ens donen la benvinguda amb un cartell, música i amb el repic de la campana. El Tren dels Llacs tornarà a posar-se en marxa a les 17.30h per baixar cap a Lleida, tot i que els que prefereixin quedar-se a La Pobla poden passar-hi la nit i baixar l'endemà amb un tren habitual. 
 

Fi del trajecte

Hi ha diverses excursions organitzades i programades per veure La Pobla de Segur o els municipis del voltant i que es poden contractar amb anterioritat o en el mateix tren durant el trajecte. Tot i això, si preferiu passejar pel poble al vostre aire us podeu dirigir al Centre d'Acollida del Visitant del Tren dels Llacs on us proporcionaran tota la informació necessària. 
 
 
A les 17.30h el tren ens espera a l'estació de La Pobla de Segur per tornar cap a Lleida i des d'on podrem seguir gaudint de la bellesa del paisatge amb més tranquil·litat. De tornada, i una vegada passats els quatre llacs, ens aturem 15 minuts a Balaguer on ens ofereixen un berenar típic de la zona amb coca de recapte, vi i aigua fresca. Finalitzem el trajecte del Tren dels Llacs a Lleida amb la càmera fotogràfica plena i, sobretot, amb la promesa de tornar a visitar els espectaculars paisatges que hem guardat a la retina.
 

Característiques del Tren dels Llacs

Recorregut: De Lleida (o Balaguer) a la Pobla de Segur.
Longitud: 89,35 km de via, sense electrificar.
Estacions: 17 (aturada només a Balaguer. Si es vol baixar a Cellers o Tremp s'ha de sol·licitar amb anterioritat)
Túnels: 41 (el més llarg és el de Palau, amb 3.499 m sota la serra del Mont-roig)
Ponts: 31 (el més llarg és el pont sobre el riu Segre a Balaguer, de 160 m)
Passos a nivell: 21
Durada: 1h 50 min
Dies de recorregut a partir de juliol: Dissabtes: Juliol: 2 i 9 – Agost: 20 i 27 – Setembre: 3, 10, 17 i 24 – Octubre: 1, 8, 15, 22 i 29. 
Horaris: Sortida de Lleida a les 10.30h i arribada a La Pobla de Segur a les 12.30h. Tornada a les 17.30h i arribada a Lleida a les 19.30h.
 
 

Dades tècniques

Locomotores: Dièsel models 10817 i 10820, construïdes l’any 1968 i conegudes amb el nom de “ye-yés”.
Vagons: 4 cotxes d’època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria amb una espaiosa barra i varis seients amb taules i un furgó postal.
Capacitat: 280 viatgers.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp