Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Els Camins de Ronda, un dels tresors de l’Alt Empordà

Pirineus
68a79b34613bd5d20e47f4b496ecd8b8.jpg
L’Alt Empordà limita geogràficament amb els Pirineus, el mar Mediterrani, la plana de l’Empordà i l’Alta Garrotxa. Aquests límits fan que la comarca uneixi mar i muntanya, element que proporciona un paisatge únic i irrepetible. Juntament amb el Baix Empordà, la comarca de l’Alt Empordà compta amb una singularitat molt especial que, per diversos motius, ha estat un dels seus grans protagonistes al llarg de la història: el camí de ronda. Uns camins costaners que voregen l’abrupte litoral de la Costa Brava entre les localitats de Portbou i Blanes.

Uns camins que han tingut molts usos amb el devenir del temps i que, si bé van ser creats amb les funcionalitats bàsiques de comunicar les diferents poblacions, platges i cales del litoral empordanès, al llarg de la història han tingut múltiples i diversos usos, des de ser el pas més senzill per accedir a les cales en cas de naufragi contra les roques del litoral, fins a ser els camins emprats per al control del contraban i l’estraperlo, o del mercat negre marítim, per part de les autoritats estatals. Actualment s’hi pot passejar i gaudir, amb tranquil·litat del paisatge costaner i accedir a les cales amagades. 
 
La data de construcció del camí de ronda és incerta, però no és cap disbarat imaginar que és un camí l’aparició del qual es perd en la memòria dels temps, un camí mil·lenari que s’utilitzava per a la comunicació del litoral des d’èpoques molt remotes.  Del que sí es disposa d’una data més concreta és de la popularització del nom “camí de ronda”, durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que utilitzaven els carrabiners i la Guàrdia Civil per fer “la ronda” i controlar les activitats il·legals de contraban i estraperlo que es realitzaven a la costa.
 
 
 
 
La recuperació i arranjament dels camins de ronda, una tasca iniciada ara fa uns 10 anys, ha ocasionat que, coincidint amb el projecte de valorització i promoció de la marca Empordà, els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà hagin publicat un fullet amb el títol “Cales i camins de ronda de l’Empordà”, amb l’objectiu de donar a conèixer diferents trams habilitats per caminar i practicar senderisme amb tota la informació necessària per emprendre una ruta de molts dels trams del camí. 
 
 
Per a la realització d’aquest inventari de camins de ronda, els municipis de l’Alt Empordà hi han col·laborat facilitant tota la informació sobre els trams que comptaven en la seva demarcació. Realitzada la tasca teòrica d’informació, ha estat fonamental el treball de camp de revisió de les propostes de cadascun dels municipis per tal de fer les corresponents valoracions de les condicions d’idoneïtat que s’havien considerat necessàries turísticament, i fonamentalment per temes de seguretat, amb l’objectiu de poder incloure les propostes en el fullet: llocs de pas nets, senyalitzacions adequades, que el recorregut indicat es dibuixés proper o molt proper a la costa i que no creués pel mig de poblacions importants. 
 
 
Aquesta tasca minuciosa i detallada, d’estudi teòric i pràctic, ha permès finalment documentar una diversitat de camins amb característiques molt diferents: des dels abruptes congostos dels trams de Portbou a Colera, que s’enfila a la muntanya ja que no existeix cap possibilitat de passar pels penya-segats que cauen verticals sobre el mar, al fàcil, planer i familiar camí de ronda que uneix Port de la Selva i Llançà o Sant Martí d’Empúries a l’Escala, o altres més desconeguts com el de Cadaqués al Far de Cala Nans. 
 
 
Majoritàriament els camins de ronda segueixen els senders senyalitzats segons la normativa internacional que inclou els senders de gran recorregut – GR – els petits recorreguts -PR- els senders locals –SL- i Itinerànnia. Itinerànnia és una xarxa de camins, buscant recuperar les antigues vies de comunicació entre pobles. Malgrat per norma general se segueixen senders senyalitzats, en determinades ocasions poden passar per camins no abalisats, per aquest motiu és recomanable comptar amb un bon mapa topogràfic de la zona abans d’iniciar una ruta. Les excursions pels camins de ronda es poden realitzar al llarg de tot l’any encara que són altament recomanables a la primavera i a la tardor simplement per qüestions de lògica meteorològica, la calor de l’estiu pot fer que el camí es transformi en una mena de tortura i a l’hivern l’estat de la mar, depenent del tram escollit pot fer-lo poc recomanable.
 
 
Dues de les recomanacions fonamentals abans d’iniciar un tram del camí de ronda és l’ús de crema de protecció solar i la utilització de calçat adequat per caminar durant llargues estones per camins de terra, irregulars i amb entrebancs. Un dels punts a tenir en compte és l’erosió a que el front marítim sotmet els penya-segats, cal tenir en compte que aquest factor pot provocar l’existència de zones afectades per petits despreniments, per tant serà aconsellable no acostar-se mai als marges i procurar trepitjar sempre terrenys segurs. 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp