Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà Pirineus

Els Salencars de Barruera i Llesp, un indret per sentir

Berguedà Pirineus
214dcc6120114f09b35ac881efad17a5.jpg
La construcció d’un observatori ornitològic, la instal·lació de panells informatius per a invidents i la millora de l’accessibilitat, tant a l’aparcament com al mateix salencar de Llesp per a persones amb mobilitat reduïda, són algunes de les actuacions realitzades pel Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça amb l’objectiu que tothom pugui gaudir d’aquesta zona.

Hi ha indrets on la vista és un plaer, però també ho és tancar els ulls, escoltar i sentir. Sentir el silenci trencat pel so d’un ànec coll-verd que es capbussa, un gripau que rauca o el frec a frec de les fulles d’un salze blanc quan corre una mica d’aire. Són els salencars de Barruera i de Llesp, un dels millors espais humits de l’Alta Ribagorça, situats a la conca del riu Noguera de Tor, un ecosistema que forma part de la Xarxa Natura 2000.
 
 
Els salencars són boscos de ribera, de poca alçada, que deuen el seu nom al tipus de vegetació que s’hi troba. Les salzedes, popularment anomenades salenques –d’aquí el nom de salencar–, es composen majoritàriament de salze blanc, saulic, gatell i sarga. 
 
Aquest últim és un arbust molt resistent a l’aigua, les branques del qual s’utilitzaven a l’antiguitat per elaborar cistells gràcies a la seva elasticitat. 
 
 
Entre ambdós salencars sumen una extensió total de 100 hectàrees on hi són presents comunitats vegetals i animals pròpies de les zones humides de muntanya. Es tracta de boscos situats a la ribera del riu, ben estructurats, amb àmplies zones de vegetació helofítica –amb la part inferior coberta d’aigua i la superior per damunt- i extensions d’herbes submergides. I per poder gaudir de tot aquest espectacle hi trobem miradors, passarel·les elevades, observatoris i senders interiors. Tot ben integrat en el paisatge per convertir-lo en una zona humida d’elevat interès natural.
 
Amb l’objectiu que tothom pugui gaudir d’aquest paratge incomparable, al Salencar de Llesp han incorporat el primer recorregut de la comarca adaptat a persones invidents, amb la instal·lació de dos panells informatius amb braille. A més, algunes zones també estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Un indret perfecte per contemplar la vegetació i la fauna amb amics o família, per a grans i petits, passejant a peu pla durant unes hores per gaudir del paisatge entre muntanyes, zones humides i camins entre salzes. 
 
 

Gran atractiu ornitològic

Aquest és un paradís pels amants dels ocells i la fauna ja que als salencars hi conviuen diverses espècies pròpies de zones humides com el majestuós ànec coll-verd, la xivitona, la polla d’aigua, la merla d’aigua o aigüerola, l’atractiu blauet i la mallerenga d’aigua. I no només aquests, sinó que durant la primavera també es poden veure espècies migratòries que fugen del fred del nord d’Europa cercant climes més càlids. 
 
 
Amb tota la varietat d’espècies que s’hi poden divisar, l’observació d’aus s’ha convertit en un altre dels atractius de la zona, motiu pel qual s’ha construït un nou observatori ornitològic de fusta tractada. Consta de 4 metres quadrats de superfície en planta i se situa al final del tram de les passarel·les del salencar.  
 
 
A banda de les aus, també hi podem veure alguna llúdriga, un mamífer protegit que només es troba als Pirineus de Lleida. Però el més abundant als salencars són els amfibis, motiu pel qual als veïns de Barruera se’ls coneix, amigablement, com a “granotaires”. 
 

Millores d’accessibilitat

A banda de les millores per a invidents i persones amb mobilitat reduïda, els darrers anys el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha realitzat altres accions per adequar l’entorn d’aquests espais. La millora de l’accés a l’observatori d’aus i a l’aparcament del Salencar de Barruera i Llesp en són un exemple. A aquesta zona s’hi pot arribar amb vehicle des de la carretera L-500 i a peu des dels nuclis més propers com Llesp, el Pont de Suert, Castilló de Tor, Cóll, Pont Saraís, Iran o Barruera.
 

Rutes a peu

RECORREGUT PEL SALENCAR DE BARRUERA
Longitud: 4km
Durada: entre 2 i 3 hores
Desnivell: el recorregut pel salencar no presenta desnivells
Època recomanada per fer la ruta: tot l’any
 
RECORREGUT PEL SALENCAR DE LLESP
Longitud: 1km
Durada: entre 1 i 2 hores
Desnivell: el recorregut pel salencar no presenta desnivells
Època recomanada per fer la ruta: tot l’any
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp