https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

15, gener del 2025

15, gener del 2025

Turisme Actiu – Maresme

Entre vinyes i masies

Maresme
IMG-20241006-WA0025

Sabíeu que el Maresme va ser una terra de vinyes, de pescadors, de pagesos i senyors feudals?

Durant l’Època Medieval es van forjar aquests pobles del Maresme que avui coneixem amb l’afegit de “de dalt, de munt, etc..” en relació amb els de mar. Pobles antics i construïts sempre al voltant d’alguna torre, fortificació, castell o muralla.

Aquest és el cas de Vilassar de Dalt. Una vila del segle X i d’origen feudal i pagès que va tenir el seu castell. Avui en dia encara dempeus, segueix sent una bona mostra del gòtic català aplicat a construccions militars.

La ruta que us proposem aquest 26 de gener del 2025, és per conèixer l’arquitectura civil dels segles XVII i XVIII i, evidentment, veure com i on eren les vinyes. Tot i que han passat tants anys, encara podrem veure una de les vinyes que es mantenen dins el nucli urbà. I no només això sinó que acabarem l’itinerari visitant la Vinoteca Vins de Dalt, on podrem tastar els vins fets en les mateixes vinyes que haurem vist.

Començarem l’itinerari a la Masia de Can Banús, on actualment hi trobem el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i, a més, hi podrem entrar a veure el pessebre monumental ja que serà l’últim dia d’obertura. Una fantàstica ocasió per participar de l’activitat.

Aquesta primera masia manté l’estètica de la cuina antiga, així com algun moble, mobiliari i element exterior de l’època. A més, també s’hi custodien alguns dels objectes i peces descobertes en excavacions fetes al mateix municipi. Alguns d’aquests elements ens serviràn per explicar la història medieval del poble.

Seguirem el recorregut visitant la Masia de Cal Notari, una casa que manté els aires de l’època, fou construïda al segle XVII i fou també durant molts anys, la residència del notari del poble.

Veurem a continuació una font gòtica restaurada i amb abeuradors, la qual cosa ens portarà a pensar en el passat medieval, quan els animals eren la força de treball de molts dels oficis. Per tant, era normal conviure pels carrers amb tot tipus d’animals per carregar, traginar i aprofitar-ne la llet, la carn, etc.

Durant el recorregut seguirem obervant masies com ara Can Bonhivern, Can Puig, Cal Doctor i Can Villar. En aquesta última serà on coneixerem l’actual producció de vi. És un mas restaurat on hi han tornat a sembrar vinya i actualment hi estan fent Pansa Blanca i Merlot.

Explicarem aquestes dues varietats de vi i en coneixerem les seves característiques.

Finalment, ens desplaçarem fins a la Vinoteca Vins de Dalt on tindrem l’oportunitat de veure i tastar si es vol, diferents vins del Maresme, de la DO Alella, la Terra de la Pansa Blanca.

Acompanyeu-nos en aquest  recorregut i descobriu com era el nostre territori fa més de 300 anys! Una proposta gratuita que ofereix l’Ajuntament de Vilassar de Dalt i que serà guiada per la historiadora local Laura Sancliment.

Dades
Punt de trobada: 
Museu Arxiu de Vilassar de Dalt
Hora: 12h
Data: diumenge 26 de gener de 2025
Reserves: Ineditours (662 213 680)

Fotos: @david_casany

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp