Fent Camí amb el Russi… en companyia de Montserrat Moratilla Fernández, Notària de la Ciutat de Berga, i de la seva filla Lucía.
Notaría oberta… Jutjat tancat. 1714 – Berga botiflera
Itinerari i crònica:
Pont de Sant Joan (zona de picnic).- Abans de creuar-lo deixem la carretera i agafem la pista de terra que surt a la dreta. La seguim sense desviarnos uns 4 km., fins arribar a la cascada de les fonts del riu Bastareny, on deixem el cotxe.
10h 00'.- Pont sobre el Bastareny – Cascada del Bastareny. Magnífic salt d'aigua. Des d'aquest punt seguim un corriol que després d'enfilar-se tot serpentejant, torna a baixar per deixar-nos sobre la cascada. Ara el corriol continua pel costat del riu. El lloc és molt ombrívol i les pedres i arbres estan plens de molsa. Arribem fins el final on una gran paret de roca ens barra el pas. Allà veiem com l'aigua surt de sota aquesta gran paret.
(Foto: La Notària Montserrat Moratilla amb la seva filla Lucía a la cascada del Bastareny.)
10h 10'.- La Dou del Bastareny. Com que volem arribar ben bé on surt l'aigua, passem agafats a la roca humida, amb perill de relliscar i caure al aigua, i saltem a una roca enmig del riu.
10h 20'.- Retornem.- Després de la nostra petita aventura desfem el camí fins on hem deixat el cotxe.
10h 30'.- Cascada del Bastareny – Pont sobre el Bastareny. Continuem la nostra ruta a peu creuant el pont, i seguim la pista que marxa cap a l'esquerra, travessant la barrera que impedeix el pas dels cotxes. Seguint les marques verdes i blanques d'un antic sender local ens endinsem a la vall de Monnell.
(Foto: Últim tram de camí per poder arribar just al punt d'on surt l'aigua del naixement del riu Bastareny.)
10h 45'.- Cruïlla.- Deixem la pista principal i baixem per una pista a l'esquerra (en aquest punt s'ha d'estar molt alerta per no passar de llarg). En un principi dubtem, però veiem una marca mig esborrada al terra, i baixant pel camí veiem ja una altra marca. Creuem la riera i ens enfilem per un corriol a mà esquerra. Pel camí, la Lucía, la filla de la notària, troba alguns fredolics.
Bifurcació.- A l'arribar a un rierol veiem que el corriol continua a l'altre cantó, però nosaltres en comptes de creuar-lo seguim pujant pel seu costat fins a trobar la cascada.
11h 00'.- Cascada de Murcarols.- Després de contemplar-la, traiem els entrepans i esmorzem, i com sempre aprofito per saber algunes coses del meu convidat.
(Foto: Montserrat Moratilla amb Josep M. Rossinyol a la base de la cascada de Murcarols.)
(Foto: La cascada de Murcarols, el febrer de 2012. Època en que se sol glaçar i els afeccionats a l'escalada en gel aprofiten per practicar-hi el seu esport preferit.)
“Notaría oberta …… Jutjat tancat”, que vol dir aquesta frase?
Té relació amb el fet que la nostra funció a la societat té una labor preventiva. Els notaris oferim a les persones seguretat jurídica preventiva, és a dir, seguretat jurídica per evitar pleits futurs. Som professionals del Dret i funcionaris públics, que assessorem, interpretem i configurem la voluntat de les parts, redactem el document i controlem la legalitat.
No és d'aquí, però parla molt bé el català.
Sóc de Guadalajara. Quan vaig aprovar les oposicions, vaig tenir plaça a Sort, i també feia substitucions a Tremp i La Pobla de Segur, després vaig venir a Berga, i aquí em vaig quedar.
Quina és la feina dels notaris?
Recollim la voluntat de les persones i li donem forma jurídica en base a la llei. Venem seguretat jurídica amb imparcialitat.
Troba interessant i gratificadora la seva feina?
Sí, per l'aportació que puc fer a la societat. Nosaltres estem presents en moments molt importants de la vida civil de les persones, com comprar l'habitatge, fer testament, constituir una societat… Estem a peu de carrer i veiem necessitats de les persones que podem contribuir a solucionar.
Tots els notaris cobren el mateix?
Els aranzels estan aprovats pel govern, l'aranzel és idèntic a totes les notaries, aquí i a Andalusia.
Existeix la figura del notari arreu?
No, però sí a la major part d'Europa, Sud Amèrica, Japó i alguns altres llocs,. Ens regim pel sistema llatí, que és el del 70% de la població mundial, però altres segueixen el sistema anglosaxó, en el que no hi ha notaris, funcionen amb assegurances. La diferència explicada de forma molt simple és que aquí saps que estàs comprant una cosa sense càrregues, i per exemple, a Estats Units no, les companyies asseguradores ja t'indemnitzen.
Com sorgeix la figura del Notari?
Va sorgir per una necessitat social. Perquè determinats fets tinguessin veracitat i perduressin en el temps. Hi ha antecedents a Egipte, Grècia i Roma, però fins els segles XII i XIII, amb la recollida del dret romà per l'escola de Bolonya (Itàlia), no neixen els registres notarials. A Espanya, les Partides d'Alfons X el Savi (s.XIII), en són l'antecedent més directe. Aquestes consideraven al Notari com una funció pública i van regular la seva actuació amb unes bases que es van mantenir vigents fins la llei de 1862, que encara avui està en vigor.
I a Catalunya?
La figura del notari a Catalunya sempre ha estat molt reconeguda. Cal destacar que la Corona d'Aragó va crear els col·legis de notaris i la seva regulació. D'aquí la figura del notari com una persona amb molt bona preparació. Participem a la creació de la legislació, tenim representants al parlament, al ministeri, a Europa i a la Unió Internacional del Notariat.
Amb el pas dels segles aquesta documentació te un gran valor, no?
Sí, els protocols notarials serveixen als historiadors com a font d'investigació. Per exemple, aquí a Catalunya era molt habitual fer capítols matrimonials. Aquests documents es feien al casar-se i servien per regular com havia de quedar l'herència. Això serveix ara per estudiar l'estructura familiar d'altres èpoques i veure com funcionava l'economia agrària del moment.
El notari és un funcionari?
Som alhora funcionaris i professionals de dret. És una figura mixta. Som autònoms però les “regles de joc” ens les marca la llei i els governs.
Com s'arriba a ser notari?
L'accés a la professió és per mitjà d'oposicions.
S'ha de fer una carrera universitària?
Pròpiament, no. Primer has de ser llicenciat en dret i després preparar oposicions. La mitja és de 7 anys i mig de preparació per aprovar les oposicions, després dels 5 anys de la carrera de Dret (avui 4 de grau).
Això vol dir que de mitja, per ser notari, has d'estudiar entre 12 i 13 anys?
O més. Jo tinc amics que si sumes els 5 anys de Dret han trigat 18 anys a ser notaris.
I vostè, quant va trigar?
Jo vaig estudiar Dret en 4 anys i després vaig trigar 3 anys a aprovar les oposicions.
Només? Devia ser la primera de la classe?
Ni molt menys! Entre nosaltres, sempre diem que calen molts anys de preparació i un minut de bona sort.
En totes les professions et trobes amb anècdotes curioses, els notaris segur que també, me'n podria explicar alguna?
Un cop em vaig trobar amb una persona que sempre havia de signar els documents amb un bolígraf de color lila. Un altre dia va venir una persona i em va dir que es volia casar, però no massa. Em va venir a veure per si el podia casar com al jutjat, però una mica menys. I un cop una senyora quan li vaig dir si venia a acceptar l'herència del seu home, em va contestar que no, que el seu home estava mort.
En aquestes que ja hem acabat d'esmorzar i decidim reprendre el nostre camí.
11h 30'.- Retornem. Desfem tot el camí fins arribar on hem deixat el cotxe.
12h 00'.- Cascada del Bastareny – Pont sobre el Bastareny.
1714 – BERGA BOTIFLERA
A punt d'acabar el Tricentenari, permeteu-me una pinzellada sobre si Berga va ser o no “botiflera”, i ja que el tema va de notaris, parlaré de Josep Altarriba, antic notari de Berga i fervent defensor de Felip V. Berga sempre ha estat qualificada de botiflera durant la guerra de successió (1701-1715). Però en realitat Berga no va proclamar rei a Felip V fins el 1713. Va haver-hi sempre un pols entre Austriacistes i Borbònics a la nostra ciutat, i prova d'això n'és el setge i assalt armat del castell que els partidaris de Felip V van haver de realitzar, ja que la guarnició d'aquest era Austriacista.
JOSEP ALTARRIBA I GODOLÀ (1680-1748) – NOTARI DE BERGA
Va estudiar dret i començà a treballar de notari ben aviat. Va ser un destacat “botifler” berguedà, fervent defensor de Felip V durant la guerra de successió. El 18 d'agost de 1706 va ser detingut i traslladat a Barcelona per ser jutjat. Sembla que va estar a presó quasi un any, fins que es dictà sentencia el 4 de març de 1707. Segons aquesta va ser condemnat a 10 anys de desterrament de Berga. Altarriba va tornar a Berga el 1713 quant aquesta va reconèixer Felip V. Després de la guerra va ser recompensat pels seus serveis i ocupà diferents càrrecs dins del comú de la vila: secretari de l'ajuntament entre 1714 i 1717, síndic en representació de Berga a Barcelona el 1716 i notari del consell de la vila fins el dia de la seva mort. Va ser enterrat al convent de Sant Francesc, ja que se'l va nomenar confrare per un dia.
Nota curiosa: a la partida de defunció es fa constar que Altarriba no va fer testament, fet curiós ja que precisament ell era el notari.
Fitxa tècnica
Punt de sortida i arribada: Pont sobre el riu Bastareny al costat de la cascada del Bastareny.
Temps realment caminat (anar i tornar): 1h 20'
Temps amb parades incloses: 2h 00'. Si deixeu el cotxe al pont de sant Joan compteu 1h a peu fins la cascada del Bastareny i una altra de tornada.
Dificultat: Baixa.
Nota: La durada de la caminada és tan sols una referència, és el temps invertit per nosaltres.
Si t'animes a fer les rutes del Russi envia'ns les teves fotografies i/o els teus comentaris a fempanxing@panxing.net.
Anirem publicant les vostres experiències en les properes edicions. Fes Pànxing!
TOTS ELS QUE ENS ENVIEU FOTOS O COMENTARIS SEREU PROTAGONISTES D’UNA RUTA ESPECIAL AMB EL RUSSI !!