Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Prullans, un poble amb encant

Cerdanya
7849cf7b4966b57e6941f53379125b77.jpg

Circulant per la carretera que va des de Puigcerdà a la Seu d’Urgell, ens trobem amb un radar que ens anima a estar atents a la velocitat, fet que d’entre altres coses ens ajuda a fixar l’atenció, ser més prudents i adonar-nos que en el proper encreuament un indicador ens convida a visitar el municipi de Prullans, un poble turístic de muntanya de poc més de 250 habitants. Poble ramader que ha estat inclòs per la Diputació de Lleida a la xarxa de pobles amb encant. Mereixedor d’aquest títol gràcies, entre moltes altres coses, al seu nucli antic i a l’entorn en el qual es troba.

Algunes persones denominen a Prullans el mirador de la Cerdanya, a causa de les vistes tan privilegiades de la Serra del Cadí. La seva ubicació privilegiada, en el marge dret del riu Segre, el converteix en un bon lloc per iniciar multitud d’excursions de tota mena, des de turisme convencional a senderisme.
 
Prullans és testimoni de la petjada de cultures megalítiques, ja que habitat per l’home prehistòric des de temps immemorials, aquest va deixar la seva empremta als voltants, com el dolmen d’Orèn, la Cova d’Anes o el jaciment de Bronze.
 
Passejar pels seus carrers ens convida a viatjar en el temps; efectivament el temps sembla detenir-se, un recés de pau ens envaeix, ens inunda i sembla inflamar els sentits.
 
Que aquesta pau no porti al viatger que Prullans és un poble sense vida. És veritat que només arribar ens transmet una pau i una serenor que d’alguna manera sana el nostre interior, però Prullans està ple de vida. Sempre hi ha activitat, tota encaminada a la natura, al fet que descobrim la veritable essència de les coses naturals i senzilles, a integrar-nos amb l’entorn i trobar-nos amb la naturalesa i amb el nostre interior.
 
Fa poc s’ha creat la Fira de l’ARÇ, “Diada dels fruits i herbes oblidades”, que es va consolidant a poc a poc gràcies a l’interès, la il·lusió i l’esforç d’unes quantes persones enamorades de la natura, el natural, ecològic i de Km0 o de proximitat. 
 
La Fira consta d’una exposició de parades alimentàries, cosmètica, llibres, licors i una gran exposició de plantes i fruits, molts d’ells desconeguts però que són de l’entorn. No falten els tallers i xerrades, tot centrat en la temàtica de la Fira. Esment especial a la sopa-col·loqui que va tenir lloc a l’Hotel Muntanya, on es van poder degustar plats cuinats amb plantes i flors dels voltants. El col·loqui va ser conduït i moderat pel David, perfecte amfitrió, explicant tots els plats del menú mentre els assistents participaven en una tertúlia agradable donant bon compte de les menges que es van servir.
 
A més, com tots els anys, durant el mes de desembre se celebra la representació del Pessebre Vivent. És una ocasió en la qual nombroses persones col·laboren amb esforç i il·lusió any rere any. Les diferents escenes són representades al centre del poble, pels volts de l’església d’origen romànic de Sant Esteve, que és el patró del poble. Coincidint amb la representació del Pessebre, té lloc la Fira Artesanal, que acull parades de tot tipus: embotits, formatges, mel, melmelades, xocolates, etc. I també, per descomptat, les típiques figuretes del pessebre, a més de roba i altres objectes sempre artesanals.
 
 
Una altra de les festes populars és la del patró dels animals, Sant Antoni, que com sabem se celebra al gener, on és tradicional, com en altres llocs de Catalunya, la benedicció dels animals. Els assistents a la festa són convidats a prendre coca i vi. Seguidament, poden gaudir del menjar de germanor amb la típica “escudella i carn d’olla”.
 
Una altra de les activitats que podem gaudir és la visita guiada al Verger Cerdà, un projecte de plantació ecològica, lliure de productes químics usant la permacultura, un sistema basat en l’agricultura natural, que pretén ser sostenible aconseguint un ecosistema natural. És un bon exemple de l’economia circular, tan de moda avui dia, referida, no solament a temes econòmics, sinó a l’aprofitament dels recursos ecològics, tancant el cicle de la producció i de les deixalles.
 
Continuant el nostre viatge, i ja sortint del poble, a un costat de la carretera ens trobem amb un parc d’activitats-granja on podem visitar i donar menjar a animals com: gallines, cabres, ovelles, ànecs, galls dindis, ponis, cavalls, etc. Els que som una mica de ciutat, sempre ens emocionem i agraïm aquest tipus de visites.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp