https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Telemark. Els orígens

Maresme
abbbe48986581b06aad9e80ee3200c45.jpg

En els seus orígens, l’esquí es practicava a Noruega per desplaçar-se per la neu, per anar de poble a poble o per desplaçar-se per valls planes. Ningú havia tingut mai la idea de llançar-se per pendents pronunciades, pel risc que això suposava.

Però va arribar un personatge clau a la historia del Telemark, Sondre Norheim, nascut a Morgedal (Noruega). Durant una competició de salts (esport que començava a despuntar) va sorprendre a la gent fent un gir amb una tècnica mai vista. Es tractava d’avançar un esquí i fer una espècie de genuflexió amb el genoll de l’altre esquí, una posició que tothom va pensar que era molt pràctica.
 
Amb això, el noruec va demostrar que també es podien fer girs amb els esquís, donant origen a l’esquí de descens. Des de llavors es va poder canviar de valls i arribar a pobles que quedaven en muntanyes més altes.
 
La competició citada va tenir lloc el 1868 a la província de Telemark (Noruega) i d’aquí és d’on prové el nom d’aquesta modalitat. Més tard, a la regió veïna, Cristiania, es va desenvolupar una forma de girar basada en no avançar i portar-los els dos a l’hora. Es va denominar Esquí de Cristiania.
 
 
El Telemark va tenir molt d’èxit arreu del món, ben aviat es van començar a baixar pels Alps, a principis del S.XX va arribar a Espanya. Però austríacs, francesos i alemanys van desenvolupar la tècnica necessària i, basant-se en idees de la regió de Cristiania, va aparèixer l’Escola Alpina.
 
Així el Telemark va quedar exiliat a Noruega, i només per moure’s en terrenys plans, evolucionant al que es denomina esquí nòrdic o de fons. A partir de llavors va quedar oblidat, fins que a meitat dels anys setanta uns americans el van desenterrar i van començar a reconstruir les tècniques antigues i els materials. 
 
 
Actualment hi han molts països del món on la pràctica del Telemark és molt comuna i poc a poc va despertant l’interès en el nostre país. Aquesta temporada, des de La Molina podreu provar aquesta modalitat de taló lliure, on sentireu noves sensacions sobre la neu, que possiblement us puguin agradar molt.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp