Sense voler-ho. Sense pensar-ho. Seguint l’instint, d’una petita però bona idea, de vegades sorgeixen coses que superen tot el previst. Aquest és, d’alguna manera, el punt de partida del festival Revela-T, el festival de fotografia analògica de Vilassar de Dalt que, enguany, arriba a la seva cinquena edició convertit en el referent mundial dels festivals d’aquesta temàtica.
Quan al 2013 al Pep Mínguez i a la Glòria Peruga se’ls va ocórrer muntar un festival per celebrar el 5è aniversari d’Espai Fotogràfic, una pàgina web de fotografia en català, poc podien pensar que aquell festival d’un cap de setmana es convertiria en el que és avui el Revela-T, un festival considerat estratègic per la Generalitat, i que l’any passat va comptar amb 12.000 visitants.
Així el Revela-T naixia com una festa de celebració, com un festival de cap de setmana, però una festa que es volia fer en gran i on opten per convidar una figura internacional del món de la fotografia. L’escollit va ser Quinn Jacobson, un dels millors experts en col·lodió humit, una tècnica que ha esdevingut un dels eixos principals del festival. Al voltant de Jacobson es van organitzar vuit exposicions i una fira comercial, amb la intenció que allò fos un acte puntual.
Però aquell festival, modest i amb pocs recursos, va tenir un èxit inesperat. Fotògrafs, visitants, expositors… encantats amb aquella festa van insistir en la necessitat de repetir, de tornar-hi. A més, en Pep i la Glòria es van adonar que, en aquell moment, maig de 2013, no existia cap festival com el seu, eren els únics, a nivell nacional i internacional, a haver posat en marxa un festival de fotografia, exclusivament, analògica.
Tot plegat va portar, d’una manera natural, a preparar una segona edició del Revela-T i el seu impacte va ser molt més gran del que es podia esperar, va arribar gent de tot arreu, van començar les visites internacionals i el festival va començar a fer-se gran quasi sense voler. D’aquelles 8 exposicions de la primera festa del 2013 es va passar a 20 exposicions al 2014, es van fer tallers i xerrades, gent mediàtica, com l’actor Gabino Diego, va exposar la seva obra fotogràfica… El festival es feia gran, es van aconseguir subvencions de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilassar de Dalt va apostar per un festival que ajudava a posar el municipi al mapa. Definitivament, el Revela-T s’havia transformat en un gran festival que era vist com un referent des de molts llocs del món.
A partir d’aquí, una història de creixement ràpid i consolidació arreu. En la seva tercera edició, al 2015, el festival no en tenia prou amb els primers espais que havia utilitzat. Així, a la vegada que incrementava la seva oferta expositiva, s’afegien, gràcies a la col·laboració amb l’ajuntament, nous locals patrimonials per exposar, com l’antic Mercat Municipal de l’Estrella, la fàbrica de Cal Garbat o el Museu. Es l’edició on molts descobreixen la figura de la Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola, una figura clau en el periodisme dels anys 60 en trencar unes barreres fins aquell moment impensables per a una dona i que poca gent coneixia fins aquell moment.
Seria precisament el documental ”Una entre totes” sobre la vida de Biarnès el que inauguraria la darrera edició, fins ara, del Revela-t. Una emocionada Joana Biarnés pujava a l’escenari de La Massa, acabada la projecció, per agrair la càlida acollida d’un públic que la rebia dempeus entre grans aplaudiments. Aquí arrencava la 4a edició que, de nou, acabava amb un èxit de participació enorme i amb uns 12.000 visitants recorrent les diverses exposicions, tallers, conferències i activitats. L’edició que donava pas del festival de cap de setmana a un festival de tota una setmana amb dos caps de setmana, un d’ells el central ple d’activitats i visites sorpreses. Una edició que, a més, va engegar el projecte d’intercanvi artístic on deu fotògrafs treballaven sobre un tema comú.
El Revela-T fa 5 anys
El 19 de maig arrencarà la 5a edició del festival i, per primer cop en cinc anys, un tema comú, HIDDEN, donarà coherència a les 49 exposicions que conformen l’edició. Un any més, les exposicions són l’eix fonamental del festival, però aquestes arriben acompanyades de moltes altres activitats, algunes formatives, que ajuden a conscienciar el públic de la importància de la fotografia analògica en el món de l’art i la cultura. Un dels trets distintius del festival, posat en marxa en la tercera edició i que compta amb una gran acollida, són les visites guiades a les exposicions acompanyades pels propis autors. Les exposicions, de nou, en els espais ja de referència Cal Garbat, L’Estrella, el Museu Arxiu, la Biblioteca i enguany s’hi afegeix Els Rajolers.
Un any més el gruix dels tallers es realitzaran a Barcelona a l’Escola Fotoespai CBI, lligada al festival des dels seus inicis. Tallers de cambra fosca a les escoles i visites guiades adaptades als més menuts són els eixos pel públic infantil.
El cap de setmana central, del 26 al 29 de maig, Vilassar de Dalt s’omplirà de xerrades, ponències, conferències i demostracions tècniques del sector de la fotografia i es podrà visitar la fira comercial, al Parc de Can Rafart, amb la presència de les més reconegudes marques del sector. Cal afegir a aquest cap de setmana actes ja emblemàtics com la Foto de grup, la Paella Popular i la Festa ReBela-T.
Segur que la novetat més cridanera d’aquesta cinquena edició serà el Revela-T OFF BCN, on galeries fotogràfiques de Barcelona acolliran, coincidint amb el marc del festival, exposicions de fotografia analògica. També s’inaugurarà una nova fira, El Market, on diferents autors podran vendre la seva obra i on també hi seran presents escoles de fotografia, editorials i altres associacions.
A més, el Revela-T s’introdueix en el món de les noves tecnologies i enguany tindrà una APP mòbil on trobar tota la informació del festival (exposicions, autors, xerrades, demostracions, etc.), que facilitarà la itinerància i avisarà de l’inici de les activitats previstes.
En definitiva, un festival que sense voler es va fer gran i en només cinc anys ha assolit la seva majoria d’edat a tots els nivells de reconeixement.